вʼязні

Автор фото, Getty Images

Верховна Рада дозволила деяким категоріям увʼязнених мобілізуватися до лав ЗСУ.

Про це повідомила очільниця партії "Слуга Народу" Олена Шуляк, а також депутат Ярослав Желєзняк у своєму телеграмі.

За закон проголосували 279 депутатів Ради.

Але закон забороняє мобілізувати засуджених за тяжкі злочини, як-от умисне вбивство, зґвалтування, сексуальне насильство, а також тих, хто отримав терміни за злочини проти національної безпеки.

Обмеження також є щодо засуджених за корупцію чиновників.

"Ризики по антикорупції, на яких наголошував антикорупційний комітет, частково прибрали", — пояснив Железняк. За його словами, право мобілізуватися з тюрми прибрали для депутатів та частини топкорупціонерів, а також винним у тяжких злочинах.

За твердженням Олени Шуляк, цей проєкт спрямований на "нашу боротьбу і збереження української державності".

Кому не можна

Як пояснила Шуляк, у фінальній версії закону про мобілізацію ув’язнених, умовно-дострокове звільнення заради служби у ЗСУ дозволили тим, хто скоїв ненавмисне вбивство. Проте за винятком тих, хто скоїв злочин у стані наркотичного сп’яніння або під впливом лікарських препаратів.

Не дозволять служити також засудженим за дії, спрямовані на повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, шпигунство, посягання на життя державного діяча, незаконне виробництво, придбання, розповсюдження або зберігання наркотиків.

Крім засуджених за важкі злочини, не зможуть піти служити ті, хто посягав на життя правоохоронців, хто вчинив особливо тяжкі корупційні порушення, а також ті, хто мав відповідальну посаду — міністри, депутати, їхні заступники та помічники. Такі увʼязнені не зможуть звільнитися заради служби незалежно від статті злочину.

Читайте також:

Мобілізація в Україні: "Якщо ми поїдемо додому, необстріляні солдати матимуть багато втрат"

Розчаровані у "своїй державі". Що не так із обмеженням прав українських чоловіків за кордоном

Мобілізація і нові правила ВЛК. Хто стане придатним, а хто непридатним

солдати

Автор фото, Getty Images

Як це буде

Як уточнила Шуляк, мобілізація в’язнів можлива тільки за рішенням суду, вона також має бути добровільним рішенням людини.

На це потрібна й згода від командира військової частини.

Вʼязень також має бути придатним до служби у ЗСУ за своїм психічним станом і здоров’ям. Перед мобілізацією передбачений медичний огляд у в’язниці, а потім — ВЛК.

Обовʼязковою умовою є й те, що до завершення терміну покарання повинно лишитися не більше трьох років.

В’язням, яким залишилося перебувати у в’язницях довше, а також довічно засудженим, відмовлятимуть одразу без права перегляду.

Підписуйтеся на нас у соцмережах

Служити колишні вʼязні будуть у спеціальних підрозділах, наглядати за ними мають командири військової частини, куди вони потрапляють.

Якщо звільнені для служби у ЗСУ скоять новий злочин, до покарання, призначеного за новим вироком, приєднають невідбуту частину за попереднім вироком.

За ухилення від контракту таким особам загрожує позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років. Закон передбачає, що контракт таких військовослужбовців закінчиться із завершенням особливого періоду служби або оголошенням рішення про демобілізацію.

Відпустку таким військовослужбовцям не надаватимуть.