Мінкульт: скільки об’єктів культурної інфраструктури постраждало на Півдні

ФОТО: Соцмережі

На Миколаївщині та Херсонщині через війну постраждало майже половина об’єктів культурної інфраструктури, на Одещині — 9%.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики України.

Збитків зазнали 1987 закладів культури без урахування пам’яток культурної спадщини. З них 324 – знищені (16,3%).

Втрати закладів культури державної форми власності склали 30 об’єктів (12% від загальної кількості закладів базової мережі загальнодержавного рівня), комунальної форми власності – 1957 об’єктів (6% від загальної кількості закладів базової мережі місцевого рівня).

Найчисельнішою групою закладів культури, які зазнали пошкоджень чи руйнувань, є клубні заклади (48,2%).

Загалом постраждали:

  • клубні заклади – 958;
  • бібліотеки – 708;
  • заклади мистецької освіти – 153;
  • музеї та галереї – 114;
  • театри, кінотеатри та філармонії – 36;
  • парки, зоопарки, заповідники – 15;
  • цирки – 3.

Руйнувань зазнали клубні заклади, бібліотеки, музеї, театри, філармонії та заклади мистецької освіти на території 281 територіальної громади (19,1% від загальної кількості ОТГ).

Так по областях пошкоджено: у Вінницькій — 3,2%, Дніпропетровській 19%, Донецькій 83%, Житомирській — 17%, Закарпатській — 2%, Запорізькій — 36%, Київській — 27,1%, Луганській — 46,2%, Львівській — 4,1%, Миколаївській — 44,2%, Одеській — 9%, Полтавській — 2%, Сумській — 54,9%, Харківській — 55,4%, Херсонській — 43%, Хмельницькій — 17%, Черкаській — 6,1%, Чернігівській — 47,4%, Кіровоградській та в Києві — 2%.

Станом на кінець квітня 2024 року майже вся територія Луганської та значні частини територій Запорізької, Донецької та Херсонської областей досі перебувають у тимчасовій окупації. Через це точно підрахувати кількість закладів культури, що постраждали в ході бойових дій та окупації, неможливо.

За даними Відділу охорони культурної спадщини Миколаєва, на сьогодні в місті нараховується 338 пам’яток культурної спадщини. З них 92 — це пам’ятки історії, 139 — архітектури та містобудування, 71 — археології, 19 — монументального мистецтва. Ще 183 об’єкти взяті на облік, як щойно виявлені. За період війни пошкоджень зазнали біля 30 з них.

Нещодавно в Одесі розширили зону історичного центру, який є об’єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Буферна зона охоплює фактично усе узбережжя Великого Фонтану до мису Великий Фонтан і до вулиці Фонтанська дорога, до Пантелеймонівької. Також до буферної зони входить фактично весь Одеський порт включно з територією колишнього судноремонтного заводу, до вулиці Приморської. Таким чином буферна зона впритул примикає до зони центру і доповнює його.

Війна триває, проте, водночас триває й відновлення України від російських обстрілів. В Одесі ворог руйнує не тільки цивільну інфраструктуру, портові споруди та будинки, де живуть люди, а й об’єкти, які є спадщиною людства — музеї.


Wiki