Герцогиня Единбурзька

Автор фото, Анатолій Степанов /PA

Герцогиня Единбурзька Софі у понеділок відвідала Україну — вона стала першим членом британської королівської родини, яка приїхала до Києва після початку повномасштабного російського вторгнення.

"Герцогиня Единбурзька стала першою королівською особою, яка відвідала сьогодні Україну з початку війни, щоб висловити свою солідарність із чоловіками, жінками та дітьми, які постраждали від російського вторгнення", — йдеться у повідомленні британського МЗС.

Герцогиня Единбурзька та Олена Зеленська

Автор фото, PA Media

Під час візиту герцогиня Единбурзька зустрілася з жертвами сексуального насильства та жертвами тортур, а також з дітьми, які повернулися до України після того, як були примусово депортовані російськими військами.

Зустрічі пройшли в рамках британської ініціативи "Запобігання сексуальному насильству в умовах конфлікту" та програми ООН "Жінки, мир та безпека", які підтримує герцогиня.

Герцогиня Единбурзька

Автор фото, Анатолій Степанов/PA

Як повідомили у Форін-офісі, у Києві герцогиня Единбурзька зустрілася з президентом України Володимиром Зеленським та його дружиною, а також вшанувала пам’ять загиблих у Бучі.

"Під час візиту герцогиня Единбурзька вшанувала пам’ять загиблих у Бучі через два роки після її звільнення від російських військ і відвідала "Дорогу життя" — міст, який став ключовим для українського спротиву.

"Його підірвали, щоб зупинити просування російських військ до Києва, а потім він став життєво важливим маршрутом для людей, які втікали у безпечне місце від російської окупації", — додали в МЗС.

Чутки про принцесу Кейт поширювала Росія. І вона ж стоїть за фейками про Макрона та Україну — експерти

Принцеса Кейт лікується від раку

Герцогиня Единбурзька зустрілася з Володимиром Зеленським

Автор фото, UKRAINIAN PRESIDENT’S OFFICE

Британська королівська родина, яка зазвичай не висловлює своїх політичних уподобань, була надзвичайно відвертою у своїй підтримці України: на другу річницю російського вторгнення король Чарльз заявив про "невимовну агресію" з боку Росії та її "неспровокований напад" на Україну.

Під час своїх державних візитів до Франції та Німеччини король говорив про важливість підтримки України.

Про симпатії його покійної матері королеви Єлизавети II до України та українців заговорили, коли вона знялася поряд із великою вазою з квітами в українських національних кольорах.

Герцогиня Единбурзька

Автор фото, Анатолій Степанов/PA

Принц Вільям відвідав британські війська у Польщі неподалік українського кордону.

Але до цього несподіваного візиту герцогині Единбурзької жоден із членів королівської родини не приїжджав до України під час повномасштабної війни.

Герцогиня Единбурзька Софі одружена з принцом Едвардом, молодшим братом короля.

"Інтриган Вільям і холодна Кейт". Що є в новій сенсаційній книзі про королівську родину

Герцогиня Единбурзька

Автор фото, PA Media